per JOAN PAU INAREJOS
Nota: ?
‘Holy motors’ s’anuncia com una “bogeria sublim”, i, almenys pel que fa al substantiu, ningú no ho podrà pas negar. El director francès Leos Carax ens proposa la delirant història del senyor Oscar, un home-camaleó que va adoptant tota mena d’identitats heterogènies al llarg del dia: ara és un pare de família, ara és una captaire romanesa, ara un banquer, ara un sicari, ara la víctima. Una mena de mercenari de l’ésser. Un ‘Show de Truman’ autoconscient i turmentat. Recordeu: Truman (Jim Carrey) vivia en un gran reality show sense saber-ho. El senyor Oscar ho sap i ho pateix. Exercir el transformisme radical és la seva estranya i abnegada professió.
Monsieur Oscar (Denis Lavant) pot canviar tothora de maquillatge i de vestimenta gràcies a una limusina convertida en camerino ambulant. L’elegant vehicle, solcant la nit parisenca com una versió postmoderna dels antics carros de circ, és l’únic espai d’autenticitat, “l’últim alvèol de la intimitat”, com en diria Vicente Verdú a propòsit de les pantalles dels ordinadors, abans l’home dels mil rostres no posi els peus al carrer manllevant qualsevol vida fictícia. Al cap del dia, ens assalta una pregunta: qui és realment el senyor Oscar? L’home circumspecte que es retoca davant el mirall o l’estol d’avatars que l’anorreen? Hi ha un Jo enmig del mirall trencat?
La sinistra desfilada de carnaval de Carax baixa plena d’imatges perforadores, disfresses d’una bellesa horrorosa. Coneixem el Senyor Merda, un dement sortit de les clavegueres que es posa a menjar flors enmig d’un cementiri (atenció al torbador personatge vestit de verd, practicant el terrorisme iconogràfic al costat d’una Eva Mendes que transita del glamoural burca. La Pietat de Michelangelo mai no ha patit una profanació tan bèstia). I una altra imatge per a la memòria: l’especialista en motion capture que practica sexe amb una femella biònica, macroorgasme virtual dins la cambra fosca, que té la seva rèplica a petita escala en forma d’una fascinant miniatura animada entre dracs: onirisme pur. I una textura visual estratosfèricament perfecta.
Però, més enllà de la pel·lícula i dels seus meandres extravagants, a estones molt feixucs, no ens falten motius per sentir-nos identificats amb aquesta síndrome de l’actor que mrs. Oscar porta al paroxisme. A ‘El capitalismo funeral’, Verdú descriu la societat actual com “un món d’avatars, on la vida i la mort formen part del mateix joc”, i on “només mor el personatge, essent-ne jo el Testimoni”. En l’era de la precarietat non-stop, de la modernitat líquida que descriu Zygmunt Bauman, l’estabilitat cotitza a la baixa: se’ns reclama el reciclatge permanent. Anar matant els nostres jos. No romandre. Hem de ser el riu d’Heràclit, on mai t’hi pots banyar dues vegades. La pell de la serp, sempre fungible. Si la nostra ànima tenia abans un contracte indefinit, ara ha de trampejar amb minijobs. Sigueu versàtils com un fons de pantalla. Reinventar-se, en diuen.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada