divendres, 8 de gener del 2010

Toponímia-ficció


JOAN PAU INAREJOS

Si Mallorca és el Ca Major i Menorca el Ca Menor, els territoris de parla catalana o Ibèria serien una plasmació coherent de les constel·lacions

L'etimologia comunament acceptada ens diu que els topònims "Mallorca" i "Menorca" provenen del llatí Maiorica i Menorica i signifiquen, respectivament, "illa major" i "illa menor". No obstant, una ullada al firmament ens permet ràpidament assimilar Mallorca al Ca Major i Menorca al Ca Menor. Segons la mitologia de les constel·lacions, aquests són els dos gossos que acompanyen el gegant Orió en la seva cacera. "El Caçador del Cel" és una de les constel·lacions més grans i està considerada com una de les més belles, fins al punt que molts l'anomenen "La Catedral del Firmament". Hem localitzat els gossos, però, on trobarem la forma del caçador?

a) hipòtesi nacionalista catalana

Si ens fixem en els vèrtexs geogràfics dels territoris de parla catalana, veurem que hi ha una notable coincidència amb la disposició de les estrelles que formen la constel·lació d'Orió. La figura més aproximada és la número 2, on la Vall d'Aran correspondria a l'estrella Rigel, el Cap de Creus a Saiph, la zona d'Utiel a Bellatrix i el Cap de la Nao equivaldria a l'estrella Betelgeuse. Entre Catalunya i el País Valencià, l'estret del delta de l'Ebre conformaria l'anomenat Cinturó d'Orió (tan hermèticament tancat en l'orbe polític).

b) hipòtesi iberista

A la hipòtesi A molts al·legaran que els termes Maiorica i Menorica ja es troben al segle IV, molt abans de l'aparició de la llengua catalana, que donaria sentit a un mapa com el que hem analitzat. Per tant, podem plantejar una hipòtesi alternativa segons la qual la constel·lació d'Orió correspondria a tota la Península Ibèrica, que, de forma molt més vaga, també marca uns vèrtexs semblants a la forma del "Gegant del Cel". En aquest cas, l'estrella de Rigel l'haurem d'ubicar a Finisterre; la de Saiph, novament al Cap de Creus; Bellatrix correspondria al portuguès Cabo da Roca (o bé al Cabo San Vicente); Betelgeuse seria el Cabo de Palos (o de La Nao), i aquí se'ns dibuixa amb més claredat l'estrella de Meissa, com a referent per al Cabo Trafalgar, mirant a l'estret de Gibraltar. En aquest mapa ibèric, el Cinturó d'Orió ens resulta extremadament llarg, i restem a l'espera que l'AVE València-Lisboa (posats a fer toponímia ficció, fem també logística-ficció) li doni la seva forma definitiva.

conclusió

Sembla confirmada la naturalesa canina de les Illes Balears, però queda per determinar si els trofeus de caça se'ls emporten els Països Catalans (o Eix Mediterrani, en versió logística) o bé una Neoespanya triomfant que compri Portugal per quatre rals. Tot serà que passi la crisi.

JOAN PAU INAREJOS, 8/1/2010


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada